Homeopatija i Alergijski rinitis

slovo A ilustracija

lergijski rinitis je najčešća alergijska bolest. Može trajati cijele godine, kao kod osoba alergičnih na kućnu prašinu, grinje ili dlaku životinja ili se javlja sezonski kod alergičnih na pelud. Alergijska reakcija može pogoditi i sinuse, kao i donje dišne puteve pa dolazi do pogoršanja bronhalne astme.
Većina simptoma - oticanje i pojačana sekrecija sluznice očiju i nosa, svrbež, kihanje - posljedica su oslobađanja histamina.

Stoga su u službenoj ( alopatskoj ) medicini najčešće primjenjivani lijekovi antihistaminici, po pravilu suprotno se liječi suprotnim. Homeopatija se naprotiv zasniva na zakonu “slično se liječi sličnim”. Homeopatskog će liječnika zanimati niz detelja i individualnih razlika kako bi prepoznao sliku bolesti i odabrao sličan pripravak, tzv. similimum. Na primjer, simptomi alergijskog rinitisa mogu podsjećati na ono što se događa prilikom rezanja luka: oči suze, iz nosa se cijedi vodenasta iritirajuća tekućina, olakšanje nastupa na svježem zraku.

Odgovarajući pripravak bit će Allium cepa, koji se dobiva iz crvenog luka. Druga osoba, naprotiv, može imati pekuće, iritirajuće suze i iscjedak iz nosa koji ne peče - njoj treba Euphrasia ili vidac. Ako netko kišee u napadima po 20-30 puta, pomislit ćemo na Sabadillu, a ako u slici prevladava jaki svrbež nosa, grla i nepca propisat ćemo Wiethiju ili Arundo.

Homeopatija

Svi navedeni pripravci i niz drugih primjenjuju se u akutnoj fazi dok traje polinacija i izraženi su simptomi. Za trajno rješenje problema dobro je posjetiti homeopata u mirnom razdoblju.

On će na temelju iscrpnog razgovora odabrati vaš kronični ili konstitucijski pripravak, kojim nastojimo ukloniti sklonost poremećenom imunološkom odgovoru. Nakon toga, sljedeće sezone simptomi će biti znatno blaži.

Uzimanjem konstitucijskog pripravka u mirnom razdoblju i akutnog za vrijeme polinacije obično će se alergijski rinitis izliječiti u roku od dvije do četiri godine. U težim i složenijim slučajevima bit će potrebna i treće vrsta homeopatskih pripravaka, tzv. nozoda.

Opisana metoda odnosi se na klasičnu homeopatiju.

Izopatija

Drugi pristup je tzv. izopatija: osobi alergičnoj na pelud dajemo pripravak pripremljen od peludi drveća, trava ili korova na koje je alergičan, ali u potenciranom obliku, npr. Mixed polen C30, Ambrosia C200.
Ova metoda je u osnovi slična specifičnoj imunoterapiji, metodi službene medicine koja se sastoji u potkožnom ubrizgavanju sve većih koncentracija alergena.

Međutim, u homeopatiji se pripravci daju na usta, a razrjeđenja su tolika da u pripravku više nema materijalnih količina ishodne tvari. Zbog toga, za razliku od hiposenzibilizacije, ne može doći do opasne anafilaktičke reakcije. I na kraju, kombinirani homeopatski pripravci za samopomoć kakvi se nalaze i u našim ljekarnama ponekad mogu ublažiti simptome, ali ako vam nisu pomogli, ne treba zaključiti da homeopatija nije djelotvorna. Za dobar i trajan rezultat važan je izbor vama odgovarajućeg pripravka i individualno vođenje slučaja.

Službena medicina

Većina simptoma - oticanje i pojačana sekrecija sluznice očiju i nosa, svrbež, kihanje - posljedica su oslobađanja histamina. Stoga su u službenoj ( alopatskoj ) medicini najčešće primjenjivani lijekovi antihistaminici, po pravilu suprotno se liječi suprotnim.

Homeopatija se naprotiv zasniva na zakonu “slično se liječi sličnim”.