Akupunktura

slovo A


kupunktura je tradicionalna metoda liječenja i sprečavanja bolesti zabadanjem igala u određene točke na koži.

Procjenjuje se da je stara oko 5 tisuća godina jer je detaljno opisana u najstarijem medicinskom djelu na svijetu - Knjizi promjena (Nei Jing) autora Žutog cara-Huang Ti 2852.god. prije Krista.

U njoj su precizno opisane indikacije i kontraindikacije za liječenje akupunkturom,te se spominje čak 9 vrsta igala.
Prije otkrića metala koristili su se kamenčići,kosti,bambusova trska...
Danas postoje srebrne i zlatne igle,ali najčešće ipak upotrebljavamo igle od nerđajućeg čelika.

Naziv akupunktura (acus-igla,pungere-bosti) potječe od evropskih misionara koji su u 16 i 17 stoljeću posjetili Kinu i prvi izvijestili Evropu o tom načinu liječenja.

Prvo područje primjene akupunkture bilo je uklanjanje različitih bolnih stanja, kasnije se širi na čitav niz funkcionalnih poremećaja.

U prosincu 1979. god. SZO je izdala orijentacijsku listu bolesti podesnih za liječenje akupunkturom,koja se zasniva na kliničkom iskustvu:


Gornji respiratorni trakt:

akutni sinusitis, rinitis,tonzilitis, obična prehlada.


Respiratorni sustav:

akutni bronhitis, bronhalna astma.


Bolesti oka:

akutni konjunktivitis, centralni retinitis, miopija djece, katarakta bez komplikacija.


Bolesti usne šupljine:

zubobolja, bol poslije ekstrakcije zuba, gingivitis, akutni i kronični faringitis.


Gastrointestinalne bolesti:

spazmi jednjaka i kardije, štucanje, gastroptoza, akutni i kronični gastritis, hiperacidnost želuca, kronični duodenalni ulkus, akutni i kronični kolitis, akutna bacilarna dizenterija, opstipacija, proljevi, paralitički ileus.


Neurološke i mišićno-zglobne bolesti:

glavobolja, migrena, neuralgija trigeminusa, periferna kljenut facijalisa, klijenuti poslije CV inzulta, periferne neuropatije, posljedice poliomijelitisa (rana stanja do 6 mjeseci), Menierova bolest, neurogene smetnje mokrenja, enureza, interkostalna neuralgija, cervikobrahijalni sindrom, “smrznuto rame“, teniski lakat, lumbago, ishialgija, osteoartritis.S vremenom akupunktura postaje sve popularnijom i u odvika-vanju od ovisnosti: pušenja, narkomanije, tabletomanije, te kao pomoć kod mršavljenja.

U Kini se akupunktura primjenjuje za oko 200 različitih bolesti i poremećaja.

Akupunktura se ne smije primijeniti u stanjima ekstremne slabosti i iscrpljenosti, u akutnom opitom stanju (međutim vrlo je djelotvorna u liječenju kroničnog alkoholizma), u akutnim psihozama, u bolesnika s pace-makerom, neposredno nakon radioaktivnog zračenja, nakon velikih doza kortikosteroida i psihofarmaka, kod povećane sklonosti krvarenju.

Nije dobro doći na akupunkturu neposredno nakon obilnog obroka ili potpuno natašte, kao ni neposredno nakon ekstremnog tjelesnog napora, vruće kupke, u ekstremno uzbuđenim stanjima te kad je narušena električna ravnoteža u atmosferi npr. za vrijeme jake grmljavine.

U kineskoj tradicionalnoj medicini pored igala za stimulaciju akupunkturnih točaka koriste se kopljaste ili trobridne igle, zagrijavanje osušenim lišćem divljeg pelina-moksibustija, kineska mikromasaža te kupice ili ventuze-kojima se stvara vakuum iznad akupunkturne točke.

Danas postoji još niz tehnika:

- elektroakupunktura: na već postavljene igle priključi se slaba struja da bi se pojačao učinak;koristi se i kod akupunkturne analgezije

- elektrostimulacija: točka se stimulira strujom, bez upotrebe igle

- laseropunktura: kao i prethodna, prikladna kod male djece i ljudi koji se boje, ne žele ili ne smiju biti tretirani iglama

- farmakopunktura: u akupunkturne točke se ubrizgava mala količina lijeka

- homeopunktura: igla se prethodno nakapa homeopatskim pripravkom

- intradermalno implantiranje igala, popularno pod nazivom trajne igle, koje se nose pod flasterom na tijelu nekoliko dana, a na aurikuli do 14 dana.

Tatjana Kunštek - Kučanda, dr.med.
Akupunkturolog i homeopat